De Beste Cartridges
Inzicht in de verschillende printcartridges

Inzicht in de verschillende printcartridges

Geplaatst door 01-11-2021 12:11 door Rianne Wesselink

Printers zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten, van monochrome laserprinters tot grootformaatprinters die complexe digitale kunstwerken genereren. Maar welk type printer je ook hebt, één constante is dat alle printers cartridges gebruiken om het beeld of de tekst op een pagina te maken. Het soort cartridges dat gebruikt wordt kan de uitvoer en kwaliteit van je afdrukken beïnvloeden, en daarom is inzicht in de verschillende soorten cartridges essentiële kennis voor elke printliefhebber.

Het meest voorkomende type cartridge dat tegenwoordig bij printers gebruikt wordt is de tonercartridge. Toners zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van tekst en afbeeldingen op papier, door het tonerpoeder te verhitten en te smelten tot een vloeibare vorm en het rechtstreeks op het vel papier over te brengen. Toners zijn er in verschillende vormen, zoals master en zwart, en in verschillende kwaliteiten die de algehele afdrukkwaliteit kunnen beïnvloeden. Zo zal een tonercartridge van hoge kwaliteit scherpe, heldere beelden produceren met levendige kleuren, terwijl een lagere kwaliteit kan resulteren in vervaagde of korrelige afdrukken.

Inkjet printers maken gebruik van inktpatronen in plaats van toner. Inktpatronen bevatten allerlei verschillende kleurstoffen en pigmenten die worden gebruikt om een afdruk te maken. Over het algemeen leveren inkjetpatronen een hogere kwaliteit dan tonercartridges, omdat de inkt rechtstreeks op het papier wordt overgebracht en veel meer details kan opleveren. De uitvoer kan echter ook worden beïnvloed door het type inkt dat wordt gebruikt, want inktpatronen zijn er zowel op pigment- als op kleurstofbasis. Inkten op pigmentbasis bieden veel levendiger kleuren dan hun tegenhangers op kleurstofbasis en worden over het algemeen beschouwd als de betere optie om afdrukken van hoge kwaliteit te maken.

Ten slotte zijn er printers met vaste inkt, die steeds populairder worden op de markt voor afdrukken thuis en op kantoor. Deze printers gebruiken een inkt op wasbasis die op de pagina wordt aangebracht en vervolgens wordt verhit, waardoor de was smelt en zich aan de pagina hecht. Vaste inktpatronen zijn vaak betrouwbaarder dan de andere soorten patronen, omdat ze niet zo vaak last hebben van verstopping en lekkage. Het nadeel is echter dat de uitvoer van een printer met vaste inkt doorgaans van mindere kwaliteit is dan die van een laser- of inkjetprinter, omdat de was niet zo gelijkmatig op het papier wordt overgebracht.

Over het geheel genomen kan inzicht in de verschillende soorten inktpatronen een goede manier zijn om het meeste uit je printer te halen, want elk type patroon heeft voor- en nadelen, afhankelijk van het soort uitvoer dat je produceert. Of je nu een laser- of inkjetprinter gebruikt, het kiezen van de juiste cartridge voor de taak is essentieel voor het maken van afdrukken van hoge kwaliteit.